Creditfactuur. Wat is het?

Wat is een creditfactuur en hoe ziet dat eruit.

Wat is een creditfactuur?

Een creditfactuur is een factuur waarmee je (een deel van) een transactie terugdraait. Daar heeft een creditfactuur meestal een negatief bedrag. In plaats van dat je geld krijgt van je klant, moet je de klant geld teruggeven of hoeft de klant een openstaande factuur niet meer te betalen.

Voorbeeld creditfactuur

Hoe ziet een creditfactuur eruit? Een creditfactuur is een normale factuur, die ook aan de normale factuurvereisten moet voldoen, zie ook onze uitleg over een gewone factuur. Het woord "creditfactuur" hoeft er niet op te staan, maar dat mag wel voor de duidelijkheid. Zie hieronder hoe een creditfactuur eruit ziet.

Voorbeeld creditfactuur

Word sjabloon creditfactuur

Download hier onze eenvoudige Word template om een creditfactuur te maken.

Download de creditfactuur als Word sjabloon (.doc)

Creditfactuur template Excel

Liever met Excel werken? Gebruik dan onze Excel creditfactuur template.

Download de creditfactuur als Excel template (.xls)

Waarom een creditfactuur?

Stel je hebt een fout gemaakt in een factuur, je hebt per ongeluk 100 stuks geschreven, in plaats van 10 stuks die je hebt geleverd. De foute factuur heb je al naar de klant gestuurd en die belt je op dat er een fout in zit. Als je de factuur zou aanpassen, van 100 naar 10 stuks, zijn er 2 verschillende facturen in omloop met allebei hetzelfde factuurnummer daarop. Het is dan onduidelijk wat de goede factuur is en wat de aanpassing is geweest. Dit maakt het ook moeilijk uit te leggen wat er is gebeurd als je over 7 jaar controle van de Belastingdienst krijgt.

In zo’n geval maak je een creditfactuur. Je maakt een nieuwe factuur met -100 stuks, waardoor je factuur een negatief totaalprijs krijgt. Deze creditfactuur geef je een apart factuurnummer. Daarna maak je nog een nieuwe factuur, met daarop 10 stuks en de goede prijs. Ook deze factuur krijgt een nieuw factuurnummer.

In totaal heb je nu dus 3 facturen. 1 verkeerde, 1 creditfactuur om de verkeerde te corrigeren en 1 goede. Daardoor klopt het totaal in je administratie en kun je over 7 jaar altijd uitleggen wat er is gebeurd.

Je kunt ook in 1 keer een creditfactuur van -90 stuks maken als je dat makkelijker vindt.

Aparte creditfactuurnummers

Sommige bedrijven gebruiken speciale factuurnummers voor creditfacturen. Bijvoorbeeld "C10026" terwijl de normale facturen zoiets als "F20130198" hebben. Als je dat duidelijker vindt, mag je dat doen, maar dit is niet verplicht. Je mag ze ook gewoon in je mormale factuurreeks mee laten lopen. Dus "20130198" kan een gewone factuur zijn en daarna "20130199" een creditfactuur.

Eenvoudiger creditfacturen maken

Met een factuurprogramma zoals Earny is het veel eenvoudiger om creditfacturen dan met Word of Excel. In Earny is het bijvoorbeeld met 1 klik mogelijk om een creditfactuur te maken van een bestaande factuur.

Met creditfacturen via Earny voldoet je factuur altijd aan de eisen van de Belastingdienst. Probeer Earny gratis uit!

Probeer Earny nu! 

 
 

Probeer Earny zelf

Ontdek Earny door er zelf mee te spelen.
Maak een account aan en ervaar hoe snel en leuk Earny werkt.

Probeer gratis